måndag 9 juli 2018

Snabbsaltning av kött - snabbrimning



Det går faktiskt att rimma en bit kött på mindre än en vecka. Flickorna i hushållsskolan kunde sådant. I läroboken som användes även i andra skolor - Kokbok för skola och hem (utgåva 1949) avslöjas hemligheten.

2 kg kött (t ex tunga eller oxbringa)
2 msk salt (utan jod)
2 msk socker
1/2 tsk salpeter

Tvätta köttet och gnid in det med ovanstående blandning. Ställ kallt ett dygn och vänd ibland.

2,5 l vatten
3 dl salt (utan jod)
1 dl socker
1 tsk salpeter
(här bytte jag ut salt och salpeter mot nitratsalt och det gick lika bra)

Koka upp ingredienserna och häll lagen het över köttet. Efter 3 - 6 dagar är det färdigt, står det. Kommentar: Ställ kallt, tyng ner köttet och vänd det ibland. Jag började med ingnidningen en måndag och kokade köttet en fredag, gjorde en sylta på en del av köttet på lördagen och serverade kött och sylta på söndagen. Se så fin oxbringan blev! Recept följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar