torsdag 19 juli 2018

Gosenbröd - kanelbullar med toscatopping och mycket smör



Ojojoj, vilka godingar. Så mycket smör har jag aldrig använt till en sats bullar förr. Receptet är hämtat från Den underbara matresan av svenska kocklandskapet och det bakades förr i tiden i Skånskans bageri på Kungsholmen. Fast jag har ändrat litet, delvis p g a tryckfelsnisse som verkar ha varit i farten i kokboken.

Till 48 bullar (istället för 30 som det står i receptet)

2,5 dl mjölk, ljummen
50 g jäst
75 g socker
1/2 tsk salt
300 g mjukt smör
3 ägg
1 dl grädde
750 g vetemjöl

Fyllning:
250 g mjukt smör
75 g brunt socker
1 msk kanel
2 tsk stärkelse för att binda smöret

Tosca:
100 g socker
100 g smör
100 g honung eller glukos
1 dl grädde
75 g flagad mandel

Koka ihop toscasmeten, socker, smör och honung/glukos tills den får litet färg och blanda ner mandeln. Ställ undan. Rör ihop fyllningen och ställ undan.

Ta undan en sked socker och gör en fördeg med jäst, socker, mjölk och litet mjöl. Låt stå och jäsa 10 minuter. Mixa socker, salt och smör så det blir poröst. Tillsätt ett ägg i taget och till sist grädden. Kör sedan alla ingredienserna i köksmaskinen och arbeta degen väl. Låt den jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter. Kavla ut halva degen i taget till en platta och bred ut halva fyllningen. Rulla ihop och skär bitar, lägg dem i formar och låt dem jäsa en halvtimme till till dubbel storlek. Klicka ut toscasmet på bullarna och grädda 10 minuter i 250° i mitten av ugnen. Gör likadant med den andra hälften av degen. Njut! De här bullarna är otroligt lyxiga!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar