Den hemgjorda vaniljkrämen som ska gratineras, kan man i o f s hoppa över. Jag följde receptet, fastän jag egentligen visste att varianten som innehåller vetemjöl blir litet stabbig. Men jordgubbarna som marineras i punsch och hackad mynta är jättegoda.
500 g jordgubbar
1 dl punsch
1 msk färsk strimlad mynta
Dela jordgubbarna på mitten och marinera dem minst en kvart.
4 äggulor
80 g socker
65 g vetemjöl
4 dl mjölk
1/2 vaniljstång eller vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
Rör ut gulor, socker, vetemjöl och så mycket mjölk som behövs till en slät smet. Koka upp resten av mjölken med vaniljstången. Häll över äggblandningen under vispning. "Koka" 5 minuter på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Obs att äggen inte ska koagulera. Låt svalna och ta sedan bort vaniljstången. Kyl. Vispa grädden. Blanda i den. Fördela jordgubbarna i 4 - 5 crème-brûlée-formar och skeda över krämen. Bränn av för fin yta. Det står visserligen att man ska ta ugnsgrillen, men det kan jag inte rekommendera. Strö över rivet skal av lime eller citron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar