tisdag 3 september 2013

Fikontårta



Först gjorde jag en Apfelstrudel på köpt deg, men receptet var litet tråkigt, så det behöver vi inte ta här. Vid tillfälle ska jag göra en läckrare variant. Dock åt kocklärlingen upp nästan hela kakan på nolltid, så den var inte direkt äcklig. Den smakade helt enkelt äpple.


Fikontårta

Den var faktiskt busenkel att göra och så god sen. 
Botten:
3 ägg
125 g socker
1 msk vaniljsocker
75 g mjöl
75 g stärkelse
2 tsk bakpulver

Vispa äggulorna med 2 msk vatten och tillsätt 2/3 av sockret samt vaniljsockret och vispa detta skummigt. Vispa äggvitorna med resten av sockret till hårt skum och rör ihop dem med äggulorna. Blanda de andra torra ingredienserna och rör i dem också. Grädda i en bröad form på ca 26 cm i diameter. Det tar 30 minuter i 180 grader. Låt svalna.

Koka 200 g torkade fikon (utan stjälksnutten) tills de blir mjuka och mixa dem. Låt svalna. I receptet anges att de ska blandas med ett par matskedar fikonmarmelad, men jag tog ett par matskedar socker istället. Vispa grädde. Receptet anger 8 dl, men det fick faktiskt räcka med 4 dl. 3 dl skulle väl också vara okej. Rör ner fikonröran i grädden och bred allt över tårtbottnen. Den ska dekoreras med hackade pistaschnötter och konserverade fikon, men det går som synes även med färska fikon. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar