Blomkålssoppa med pistaschnötter
I receptet utgår de från en okokt blomkål på 1,2 kg, men jag hade bara resterna av en al dente-kokt en.
Putsa blomkålen och separera buketterna. Finhacka 1 lök och fräs den i litet fett. Strö över litet mjöl och fräs litet. Häll på 250 ml mjölk och 500 ml vatten och låt koka upp. Lägg i blomkål och 1 buljongtärning. Ta upp några buketter efter ca 6 - 8 minuter och låt resten koka sammanlagt 15 minuter. Hacka några matskedar pistaschnötter, klipp av litet krasse och lägg undan. Fräs litet fett i en stekpanna och låt de upplockade blomkålsbuketterna få färg. Salta och krydda med muskot. Mixa soppan och rör i 1 dl crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med blomkålsbuketter, pistaschnötter och krasse.
Morotssoppa med apelsin
Sedan buljongkoket hade jag några morötter och gulrötter över, som blev en god soppa.
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
6 medelstora morötter
2 cm färsk ingefära
2 ekologiska apelsiner, rivet skal och saft
2 msk smör eller olivolja
1 krm chilipulver
1 krm gurkmeja
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
1 dl crème fraiche eller kokosmjölk
Serveras enligt receptet med pumpafrön och timjan, samt oliv- eller pumpafröolja. Här blev det det sistnämnda samt krasse.
Hacka lök och vitlök. Riv morötterna grovt. Skala och riv ingefäran. Riv apelsinerna. Pressa dem. Fräs lök och vitlök i smör och tillsätt sedan morötterna och kryddorna och fräs ett tag till. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka ca 10 minuter. Mixa soppan, smaka av, rör i crème fraiche och apelsinsaft, samt rivet skal.
Rosta pumpafröna och garnera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar