Falafel med grekisk vitlökssås
Det här blev riktigt smarrigt. Pitabröden var färdigköpta och så blev det litet sallad, litet färsk mynta, krossad i olivolja, lökringar, några starka såser och så Skordalia, en grekisk sås.
Blanda
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
2 msk hackad mandel
1/2 dl småsmulat torkat vitt bröd
2 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Rör ihop och låt stå kallt någon timme.
Till falafeln lägger man 250 g torkade kikärter i blöt i ljummet vatten ett dygn innan.
Mixa de avdroppade kikärterna med
1/4 purjolök
1, 5 dl bladpersilja med stjälkar (det blev dock kruspersilja)
2 vitlöksklyftor
1/2 msk salt
spiskummin
koriander (malt frö, antar jag)
peppar
mejram
kanel
kryddnejlika
Vi tog 1 krm av de starka kryddorna och 1 tsk av de mindre starka.
Tillsätt
1/2 dl kolsyrat vatten (kan bytas ut mot 1 tsk bakpulver, sägs det) och rör om.
ev. 1 - 2 msk mjöl om smeten är för lös.
Forma bollar, järpar eller burgare. Burgare är bäst om de ska serveras i pitabrödet. Fritera ca 4 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar