fredag 13 september 2013

Senaste nytt från kocklärlingen


Liten getostbakelse à la jobbet. Fast tydligen hade vi inte exakt samma deg och samma ost, men det gick ju bra ändå.

Färdig strudeldeg skärs i lagom storlek för en bit getost (vi hade färskost, men jobbet har tydligen en annan sort med mögelkant). Under osten ska det ligga en bit persilja utan stjälk och ovanpå litet hackad timjan. Sen penslar man med äggula på degen så den håller ihop när den viks ihop. Här blev den även formad till en boll, hur det nu gick till, men det ser ju bra ut. Friteras. Även persiljan är friterad.



Stekt svamp och omelett


Karamellkräm

Karamellisera 3 - 4 msk socker i en kastrull och gör mönster på ett bakplåtspapper.

Karamellisera 2 - 3 msk socker till (det blev inte särskilt intensiv karamellsmak av den mängden)
Häll i 1/2 l mjölk och äkta vanilj(socker) och låt karamellen smälta i mjölken. Blanda under tiden 3 äggulor med 25 g stärkelse. Rör i detta i mjölken och rör tills krämen tjocknar, men var försiktig så äggulorna inte koagulerar. Låt kallna. Vispa 2,5 dl grädde och blanda i krämen. Servera med bär och karamellbitar som stelnat. 


Fylld pastarulle med fisk och spenat

På översta bilden formad som en vilande drake. I ugnen trillade ögon, näsa och tunga ner i såsen.


300 g färsk pastadeg
1 kg bladspenat (800 g räckte)
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
salt, peppar, muskot

30 g smör
30 g mjöl
100 g grädde
1 msk buljong (tog ngn tsk av buljongkoncentrat)
100 g riven gouda
250 g rökt lax i skivor (200 fick räcka)
100 g crème fraiche
100 g körsbärstomater
dill att dekorera med


Fyllningen kan med fördel förberedas, så spenaten kan droppa av ordentligt. Fräs hackad lök och vitlök i olja. Tillsätt den tvättade spenaten och låt den falla samman. Smaksätt. Ska droppa av.

Gör en sås på smör, mjöl, 4 dl vatten, buljongextrakt och grädde. Tillsätt hälften av osten.

Kavla ut degen (eller använd köpt kavlad deg) och bred crème fraiche över. Fördela spenaten jämnt. Lägg laxskivor över. Rulla ihop. Häll litet av såsen i en ugnsfast form. Lägg pastarullen i formen. Häll över resten av såsen. Strö över resten av osten. Halvera tomaterna och lägg dem i formen. Grädda 1/2 timme i 200 grader. Servera gärna med torrt vitt vin.

Jag ville testa det här receptet för att se om det fungerar. Här får ju inte pastan koka i vatten, vilket är ovanligt. Det fungerar, men rätten smakar nog litet mera deg än t ex lasagne. Här har vi en kokt pastarulle.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar