måndag 16 september 2013

Tre rätter


Den här bruschettan gjorde jag häromdagen på 1/2 finhackad fräst lök och en dito vitlöksklyfta, som blandades med 125 g rökt forell och 1 msk crème fraiche i mixern. Garnerad med lökringar och kaviar på en skiva rostad baguette.



 Rösti-muffins. För en muffinsplåt med 12 formar behövs:

1,5 kg mjölig potatis
200 g riven gouda
4 ägg
1 tsk salt och muskot
50 g riven gouda att strö över

Då jag bara hade knappt 400 g potatis delade jag receptet med 4 och använde mig av två ugnsfasta formar istället. Det var precis lagom för två personer.


Riv potatisen och låt den stå ett ögonblick. Tryck sedan ut vätskan och blanda sedan med de andra ingredienserna. Smörj formarna och fyll dem. Strö över litet mera ost. Det tar ca 30 minuter i 200 grader och passar till kötträtter med sås. Nedan med surstek och rödkål, upptinad och uppvärmd med litet extra av rödvinet som fanns kvar från förra gången, för såsen var litet sur sist.



Persiko-clafoutis. Clafoutis låter ju mycket tjusigare än bara kaka och det här receptet är också godare än en vanlig sockerkaka, som man trycker ner frukten i. Smaken av rivet citronskal är märkbar och angenäm.



4 mogna persikor eller nektariner (men det gick med rätt så omogna persikor också)
100 g mjukt smör plus litet till
100 g socker och en matsked äkta vaniljsocker
aning salt
rivet skal av en ekologisk citron
1 ägg plus 1 äggula
1 msk mjölk
160 g mjöl
1 tsk bakpulver
2 msk brunt socker
ev. florsocker

Tvätta frukten och skär den i klyftor. Rör smör, socker, vaniljsocker och salt pösigt. Tillsätt citronskal, ägg och mjölk och vispa. Blanda mjöl och bakpulver och sila ner i degen. Rör om. Fördela degen antingen i 4 låga smorda portionsformar (10 cm i diameter), vilket ser aptitligt ut eller i en stor smord form (och då räcker kakan till många fler portioner). Tryck ner frukten och strö över brunt socker. Grädda ca 20 minuter i 175 grader. Låt svalna och strö ev. över florsocker och servera glass, vaniljsås eller grädde till.

Det går bra att byta ut persikorna mot bär, aprikoser, äpplen eller päron.

Bra recept!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar