Det här inte den sortens bollar man kan tro, utan SOS-bollar. Här kombineras ost, sill och bröd på ett nytt sätt, och smöret får man väl ta på en extra macka.
100 g riven västerbottensost skulle det vara, men jag tog Lidls cheddar från den engelska veckan, vilken är rätt lik i smak och konsistens
100 g färskost, typ Philadelphia
1 inlagd sillfilé (det blev tysk matjes i olja som fick droppa av)
1,5 dl smulad kavring byttes ut mot pumpernickel
Blanda ost och färskost och dela upp den i 16 bitar. Skär sillfilén i 1 cm stora bitar. Gör en boll av osten och tryck in sillbiten så den inte syns. Rulla den i brödet.
Som aptitretare, eller kanske tillsammans med en boll gubbröra och en boll skagenröra som en liten förrätt.
Den urbenade kycklingen, eller 2/6 av den serverades med historieätarnas kanelsås (där föreslogs en trast, men kyckling är väl också okej). Kycklingen värmdes upp i ugn med litet av det stelnade såsfettet och ett par dl krusbär. Kyckling och krusbär är en klassiker!
Rosta 4 msk rågmjöl
och rör ut det med litet vatten
Häll på kycklingbuljong (en halv liter eller så)
Smaksätt med en tsk vinäger
Låt koka litet grann med 1 kanelstång och 6 hela nejlikor
Smaksätt med mer kanel, samt med salt och peppar vid behov efter att såsen silats. Moset är gjort på 2 delar potatis och 1 del morot, samt smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Zucchinin stekte jag till.
Jag tycker att kanelsåsen på rågmjöl är helt klart något att upprepa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar