Iduns kokbok, upplaga från 1920
Det är helt otroligt. Här finns massor av "moderna" recept, som bara försvunnit ur svenska kokböcker under den tiden som matlagning och husmanskost blev tråkig och fantasilös. T o m äkta italiensk risotto finns med, inte den urtråkiga svenska 70-talsvarianten med kokt ris, blandat med ärter.
Bullens kokbok är drygt 10 år yngre. Här dyker den nu så vanliga svenska majonnäspotatissalladen upp. I Idun är den s k svenska potatissalladen gjord som en kall stuvning. Undrar om Bullen är upphovsman till Bullens korv. Det är nog rätt troligt.
Skånsk mat är inte särskilt antik och delvis inte ens särskilt skånsk, men det finns nog pärlor i den.
Svenska landskapsrätter är väl helt okej också.
Folk- och festmat i Hälsingland presenterar en del osträtter, som jag ska testa ett urval av vid tillfälle.
Gratis mat av vilda växter är en översättning från norskan. Den kan väl vara kul att bläddra i, men alla mattipsen har författaren inte ens testat ("det sägs att man kan äta..."). Från 40-talet.
Vårt svenska matarv. En riktigt trevlig kokbok, där moderna kockar tar upp gamla svenska mattraditioner och piffar upp dem.
Man tager vad man haver. Om Kajsa Vargs recept. Tyvärr saknades receptbilagan, men troligen har jag de flesta recepten i andra kokböcker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar