tisdag 24 september 2013

Tårta och kakor

Apfelstrudel


Jag vågade mig på att göra Apfelstrudel utan köpt deg efter att ha sett en instruktionsfilm på youtube. Den blev riktigt bra och fyllningen är jätteläcker.


Deg: 
150 ml mjölk
250 ml mjöl (men det stämmer inte, det behövs mer mjöl)
1 ägg
2 msk olja
1/2 msk vitt vin
1/2 krm salt

Ljumma mjölken. Rör ingredienserna med deghaken tills degen blir slät och har bra konsistens. Olja en djup tallrik, lägg i degen, droppa över mer olja, täck över och låt vila 2 timmar i rumstemperatur.

Fyllning:

50 g flagad mandel
50 plus 50 g smör
60 g ströbröd
50 plus 100 g socker
1 citron
800 g syrliga äpplen
40 ml calvados (tog en billigare tysk äpplesnaps, Obstler)
40 ml brun rom
50 g russin
1/2 tsk mald kanel
florsocker

Rosta mandeln i en panna utan fett. Rosta därefter 50 g smör, ströbröd och 50 g socker (jag råkade läsa fel och gjorde dubbel mängd och använde resten till en annan kaka senare, men jag tror nog att det hade varit gott med hela den mängden i strudeln). Låt svalna.

Pressa citronen. Skala äpplena och skär dem först i klyftor och sedan i tunna skivor på tvären (så de inte blir för långa). Blanda dem med citronsaft, resten av sockret, alkohol, russin, kanel och mandel.

Smält resten av smöret och ställ åt sidan. Nu kommer det luriga. Degen ska kavlas ut litet grann på en mjölad handduk och dras ut över handryggen, så den blir tunn och ca 60 ggr 60 cm. Skär bort tjocka kanter. Det gör inget om det är några enstaka mindre hål i den.

Pensla degen med smör och häll över ströbrödet på den nedre fjärdedelen. Lämna 5 cm på "kortsidorna", så de kan vikas in. Här hade man säkert kunnat strö över ströbröd över hela degen (förutom kanten). Fördela äppleblandningen över hela degen (förutom kanterna). Vik över kanterna och rulla upp strudeln med hjälp av handduken. Lägg den med kanten nedåt på en smord plåt (eller bakplåtspapper). Grädda 20 - 30 minuter i 200 grader. (Andra recept kan ha en något annorlunda deg och kräva längre baktid - det här fungerade i alla fall.) Dekorera med florsocker före servering.

Vaniljsås:
1 vaniljstång
250 ml mjölk
250 ml grädde
6 äggulor
80 g florsocker

Skrapa ut vaniljfröen och koka upp stång och frön med mjölk och grädde. Ta bort stången. Vispa ihop äggulor och socker. Häll den heta mjölken, litet i taget under omrörning, över äggulorna. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp det under ständig omrörning tills såsen blir tjock. Den får inte koka. Sila såsen. Servera den till den varma eller kalla strudeln.

Jättegott!



Av ströbrödsblandningen, som blev över när jag gjorde strudeln, blev det några dagar efteråt en slags skånsk äpplekaka. Skivade äpplen kokades lätt, blandades med ströbrödsblandningen och gräddades i ugn. Det var också gott!


Den här plommontårtan (gjord på sviskon, som är en hårdare sorts plommon, som sällan odlas i Sverige nuförtiden, och som är lämplig för olika tillagningssätt till skillnad mot mjuka plommon, som helst ska ätas som de är) ser tyvärr litet geggig ut och så glömde jag att spritsa några gräddrosor ovanpå, men den är väldigt god. Tur att vi har en hungrig kocklärling som kan äta upp alla kakor.

Mördeg:
180 g mjöl
100 g kallt smör
80 g socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gör en mördeg, kavla ut den på bakplåtspapper så den täcker bottnen på en kakform (26 - 28 cm i diameter) och låt den vila i formen i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader och grädda ca 10 minuter. Ta ut mördegsbottnen och sänk värmen till 175 grader. 

Klä gärna formen med bakplåtspapper. Jag brukar rita av botten och kanterna på ett bakplåtspapper och klippa ut längs med ytterkanten. Sedan snittar jag kanten ca var 5:e cm inåt fram till rundeln som föreställer botten, så den går att vika upp längs med kanten när man lägger pappret i formen.

Tårtbotten 2:
2 ägg, delat i äggula och äggvita
60 g socker
50 g malda nötter eller mandel
25 g riven choklad
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver

Vispa äggvitan hårt och ställ kallt. Vispa äggulan till skum och tillsätt socker och fortsätt att vispa. Vänd i äggvitan och därefter de övriga blandade ingredienserna sked för sked. Bred ut i formen och grädda en knapp halvtimme i 175 grader.

Fyllning 1: 
ett par matskedar röda vinbärsgelé
100 g mandelmassa blandad med 80 g florsocker

Bred gelén över mördegsbottnen och kavla ut mandelmassan mellan folie, så den har precis samma storlek som bottnarna. Lägg den över mördegsbottnen och därpå den andra tårtbottnen. Sätt en tårtring runt bottnarna innan fyllningen läggs på.

Om man gör så här långt, har man en ganska vanlig tysk tårtbotten, som den serveras i konditorier. Mördegsbottnen ska förhindra att tårtan blir för mjuk ända ned, men det blir också väldigt gott.

Toppning:
1 kg sviskon kokas med 75 g socker, 1/2 tsk kanel, 1 krm nejlika tills konsistensen blir bra. Häll på 4 cl brun rom. Sila av vätskan och mät upp. Det ska enligt receptet vara 250 ml och fyllas upp med vatten om det inte stämmer. (Men faktum är att det då är för mycket vätska för mängden gelatin. Det är därför tårtan ser så geggig ut och toppningen flyter ner.) Blanda ned 4 blad blötlagd gelatin i vätskan och rör ut. Blanda med kompotten. Låt svalna. 

Fyllning 2:
4 dl grädde, smaksatt med 1 msk vaniljocker. 
(Då grädden här har lägre fetthalt än svensk grädde, garderade jag i o f sig med en stabiliseringsprodukt).

Bred grädden över tårtan. Spara litet i en sprits. Bred den avsvalnade kompotten över. Låt den bli riktigt kall i kylskåp. Det tar minst ett par timmar.

Rosta 50 g flagad mandel utan fett i en stekpanna. Ta bort tårtringen från tårtan när gelatinet har stelnat. Dekorera kanten med flagad mandel och spritsa några gräddklickar på tårtan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar