måndag 23 september 2013

Laga mat med ost


I receptet förslogs hel camembert i spånask, men jag tog bara ett litet hörn brieliknande ost och lade i en form. Till det skär man litet lök, skivar äppleklyftor på tvären och fräser dem med timjan i litet olivolja. Om man bara fräser dem litet grann kan man sedan lägga dem på osten, ringla över honung och sedan värma upp i ugnen tills osten smälter. Eller steka ordentligt och servera till. God liten rätt.

Obazda

Till oktoberfestens invigning blev det litet traditionell bayersk ostgegga.


Man tager en camembert på 250 g, ungefär hälften så mycket crème fraiche eller färskost (typ Philadelphia) och ca 50 g smör och blandar detta. Tillsätt 3 tsk paprikapulver och 1 tsk kummin. Skivad lök till. Fast den här gången tog jag brie, för att undvika att stinkutveckling i kylskåpet dagen efter. Ja, det var bättre än camembert, men den kraftiga smaken dag två gick inte riktigt att undvika. Gör alltså inte för stor portion.

Bayersk schnitzel


Hittade idén i en restaurangrecension och det blev väldigt gott. Även om köttet var av enkel kvalitet (inte ekologiskt eller så), blev det otroligt saftigt och läckert. Man bankar en schnitzel, saltar och pepprar, brer på en matsked obazda, lägger på en bit skinka och en lökring och viker den dubbel. Panera den i mjöl, ägg och ströbröd och stek i mycket fett i stekpanna (det är godast med skirat smör, vilket man kan köpa färdigt här - Butterschmalz). Vanligt smör bränns lätt vid.


Så här blev det. Serverades bl a med crème fraiche-sås med vitlök och gräslök.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar