onsdag 15 oktober 2014

3-rätters, inklusive kål på bayerskt sätt och fläderblomssoppa med fruktiga klimpar


Egentligen var det meningen att kocklärlingen och jag skulle försöka få till den optimala fläsksteken med knaprig svål, samt att han skulle göra den traditionella kålrätten här. Det senare var inget problem, och fläsksteken blev i o f s god, men den optimala knaprigheten fick vi inte till. Sen var det nog inte det receptet vi sökte.

Fläderblomssoppan är faktiskt häftig. Prova!


Liten förrätt för att göra slut på rädisorna!


Fläskstek, (andra dagen med) mos och kål

1 kg vitkål
100 g rökt fläsk
100 g lök
40 g ister
3 dl köttbuljong

Skär kålen i fjärdedelar och ta bort det hårda, strimla kålen eller skär den i små bitar. Hacka lök och skär fläsket i små tärningar. Fräs fläsk och lök i ister. Strö över litet socker och låt karamellisera och smaksätt med litet vinäger. Tillsätt kål, krydda med salt (försiktigt), peppar och kummin och häll på buljongen. Lägg på locket och låt puttra färdigt. Smaka av. Gott! (När jag hittar det ett perfekt recept på fläskstek kommer det, men det här var varken bättre eller sämre än något annat.)


Fläderblomssoppa med fruktiga vaniljmannagrynsklimpar

Görs med fördel dagen innan.

Soppan:
3 blad gelatin
125 ml torrt mousserande vin
50 ml fläderblomskoncentrat plus 3 dl vatten
125 g socker
frön från 1 vaniljstång
rivet skal och saft av två ekologiska citroner

Lägg gelatinet i blöt. Koka upp vin, saft och vatten, socker, vanilj, citronskal och -saft. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i de urpressade gelatinbladen. Sila och häll i en skål, som får stå kallt minst 4 timmar.

Klimparna:
125 ml mjölk
125 ml grädde
50 g smör
20 g socker
frön från 1 vaniljstång
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och 1 ekologisk limette (fick ersättas med citron)
65 g mannagryn, helst av den hårda italienska typen som används till pasta
1 ägg

Koka upp mjölk och grädde, smör, socker och kryddning. Ta kastrullen från värmen och strö i mannagrynen. Rör hela tiden. Låt den tjockna några minuter på lägsta möjliga värme några minuter tills massan blir alldeles tjock. Fyll om den i en annan skål och låt svalna litet grann. Tillsätt ägget och rör ordentligt. Låt massan stå kallt minst 4 timmar.

För kokningen av klimparna kokar man upp tillräckligt mycket vatten med litet socker och låter kokningen avstanna. Lägg i de formade klimparna och sjud dem precis under kokpunkten i 10 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem droppa av och svalna litet på ett fat. 

Rör om i soppan. Servera den kall med kalla klimpar. Om det är säsong kan man strö över fläderblommor. Jättegott!



2 kommentarer:

  1. Har ätit bayersk kål många många gånger, men det är ingen vinäger i den som receptet här, däremot används bara vitt vin 11%ig matvin och inget vatten det är väl beroende på varifrån i Bayern man bor kanske? inget fläsk eller annat kött i...

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan väl hända att det varierar, men det här receptet är taget ur en kompletterande lärobok inom kockutbildningen (Praktische Prüfungsvorbereitung für Köche), så det är väl vad du får om du går ut och äter på en bayersk restaurang, antar jag. Just den läroboken, som inte är så tjock, är faktiskt rätt bra för den som vill ha en samling standardrecept. Titta annars gärna på min andra blogg - Min tyska kokbok http://mintyskakokbok.blogspot.com/

    SvaraRadera