Det här ska föreställa en traditionell tysk rätt i ny tappning, men vi kunde inte komma på vad det skulle vara för traditionell rätt. I varje fall är den här rätten verkligen att rekommendera. Dottern smakade på den och sa: Oj, det smakar precis som de där små goda smördegsbitarna med spenat som vi brukade köpa i det ekologiska bageriet nere vid bäcken i Memmingen. Och det stämmer.
6 ägg och 1 äggula
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk (oliv)olja
500 - 600 g spenat
150 ml grädde
salt, peppar, muskot
1 rulle smördeg, ca 275g
30 g parmesan
70 g ströbröd
0,1 g saffran
200 ml kycklingbuljong
150 g crème fraîche
gräslök
Stick ett litet hål i spets och botten av 5 ägg (så de inte spricker) och koka dem hårda i 8 minuter. Spola av dem och skala dem. Hacka lök och vitlök och fräs i fett i en rätt stor kastrull. Tvätta spenaten och tillsätt den. När den har fallit ihop tillsätts grädden, som får koka in. Det tar ett tag. Krydda, låt svalna.
Rör äggulan med 1 msk grädde. Blanda den rivna osten med 50 g ströbröd och 1 ägg och blanda i spenaten. Sätt ugnen på 175°. Bred ut smördegen på ett bakplåtspapper och strö över 20 g ströbröd. Fördela spenaten ovanpå, men låt kanterna vara fria. Pensla dessa med vispad äggula. Lägg de kokta äggen i en rad ovanpå spenaten och rulla ihop degen. Knip ihop ändarna. Lyft över pappret till en plåt. Pensla med äggula och grädda 25 minuter.
Koka upp saffran och buljong, blanda i crème fraîche och låt koka litet. Blanda i hackad gräslök och servera såsen till spenatrullen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar