onsdag 15 oktober 2014

Liten rätt med mycket speciell tysk ost


Det här är en variant av Handkäs mit Musik, som är en specialitet, vars namn knappast går att översätta och jag har hört en del förklaringar till det mystiska namnet, som vi inte behöver ta upp på denna anständiga blogg. Den består i vanliga fall av en bit rätt så starkt luktande och smakande ost, typ Harzer Käse, äpplen och mycket lök. Här litet uppiffad. Sen hade vi turen att ostbiten inte var så vällagrad och stinkande som den kan vara ibland. Så det var väldigt gott!


4 msk äpplejuice
2 - 3 msk äpplevinäger
1 tsk socker
4 msk solrosolja
1 tsk kummin
1 liten rödlök
1 msk hackad gräslök
salt, peppar
1 rött äpple med skal, eller gärna flera väldigt små dito
litet krusig sallad
200 - 230 ost (Harzer Käse) i 12 skivor
12 runda skivor pumpernickel (går väl med kavring också)

Blanda juice, vinäger, socker, stött kummin, hackad lök, gräslök, salt och peppar. Stick ut kärnhuset på äpplet och marinera de oskalade skivorna i dressingen. Helst ska det vara små skivor av samma storlek som bröd och ost, men annars får man skära dem i mindre bitar så småningom.

Montera den lilla förrätten med bröd i botten, därefter marinerat äpple, sedan ost. Skeda över dressingen. Stick en liten pinne i en bit sallad och sätt ihop med ostbakelsen. Servera gärna med mera sallad. Det finns ju färdig dressing att använda.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar