måndag 22 februari 2016

Blanquette de veau - kalvgryta på franskt sättDet kanske inte ser så tjusigt ut, men det blev väldigt gott.

1 kg kalvkött (600 g fick räcka), grytbitar
300 g morötter i slantar
1 skivad lök
1 lök, spickad med två nejlikor
2 lagerblad
timjan
rosmarin
fond eller buljong
300 g champinjoner
50 g mjöl och 50 g smör till redning (gjorde dock en toppredning på mjöl och kall fond)
2 äggulor
3 msk crème fraîche (mera)
citronsaft, citronskal

Bryn grytbitarna i portioner i en stekpanna och lägg över i en gryta. Bryn den skivade löken och moroten. Späd emellanåt i stekpannan med fond och häll över i grytan. Lägg i den spickade löken och kryddorna. Häll fond över så det täcker och koka 1 tim 30 minuter - 2 timmar. Jag kokade den den kortare tiden dagen innan, vilket troligen är bra både för smaken och för tidsplaneringen.

Värm upp grytan och skär samtidigt champinjonerna i skivor. Gör en redning på mjöl och blanda i. Mjölredningar ska gärna koka med rätt länge. Blanda i svampen och låt puttra ca 20 minuter. Riv gärna litet citronskal och blanda i, samt kanske saften av 1/2 citron. En mig närstående person var absolut tvungen att hälla i en skvätt konjak också, men det står det inget om i receptet.

För äggredningen blandar man grädden med äggulan och blandar i. Rätten får sedan inte koka mera. Därför tog vi så mycket vi tänkte äta och lade över i en kastrull och redde av detta med 1 äggula. Nu är det ingenting som hindrar att vi kokar upp grytan en annan gång. Bamsegott recept. Hittat på en fransyskas tyska blogg! (Französisch kochen). Men hon körde med buljongtärning och det hade jag ingen lust på när köttet var så fint. Det finns ju rätt så bra och billig fond att köpa nuförtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar