fredag 5 februari 2016

Ostkaka med glöggkvittenBlev inte riktigt så mörk som det verkar.

I originalreceptet handlade det om inlagda körsbär, men jag tog förstås en burk kvittenklyftor och sen struntade jag i kryddorna och sjöd dem direkt i glögg. Och det är en ostkaka av tysk typ.

Koka upp den konserverade frukten i 2 dl glögg och låt den dra 10 minuter. Rör ut litet stärkelse i glögg och låt krämen få ett uppkok. Ställ åt sidan.

Ta 200 g honungskaka (typ mjuk pepparkaka), mixa sönder och blanda i 50 g smält smör. Tryck ut detta i en smord form med borttagbar kant (26 cm).

Vispa 150 g mjukt eller smält smör med 275 g socker och 1 msk vaniljsocker, samt 1 krm salt, men inte om smöret är saltat. Tillsätt 4 ägg, ett i taget och fortsätt att vispa. Vänd ner 1 kg kvarg/kesella med 20% fett, eller byt ut en del av kvargen mot grädde eller färskost (mitt oprövade tips). Pudra över ca 60 ml stärkelse och vänd ner. Jag brukar ofta sila smet numera för att vara säker på att inga klumpar av något slag gömmer sig i den. Bred ut smeten över botten. Lägg på lagom mycket av glöggkompotten och grädda i 200° (tja, eller något mindre) ca 70 minuter. Låt kakan kallna och servera den med resten av kompotten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar