måndag 22 februari 2016

Fruktkompott och kaiserschmarrn



Vår oerfarne kock har fått ett erbjudande om att bli efterrättskock, vilket han tror att han klarar, eftersom han gillar efterrätter. Dock har han inte gjort så många, så jag har satt honom på att göra några av dem som finns på aktuell restaurangs meny.

Fruktkrämen gjorde han i o f s på frysta, tinade bär, men när det är säsong får man ju rensa dem också, antar jag.

2 dl rött vin
60 g socker (70 ml)
1/2 dl vatten
stärkelse (hm, det var visst för litet med 1 msk, men det kan man ju komplettera)
1/2 kg bär, mest röda

Koka upp vin och socker. Rör ut stärkelsen i vattnet. Häll i och rör hela tiden, mästerkocken! Häll sedan i bären och låt dem få ett uppkok. Häll över i en skål och strö över socker, så krämen inte skinnar sig.

Kaiserschmarrn är ett slags trasiga pannkakor från Wien, som är jättepoppis här:

För 1 - 2 portioner, beroende på hur hungrig man är:

15 g russin
1 msk rom
2 ägg, delade i gulor och vitor
15 g socker
1 tsk vaniljsocker
150 ml mjölk, 40 ml bubbelvatten (förbättrar konsistensen)
60 g mjöl
20 g smör
florsocker
ev en gnutta salt

Lägg russin i rom minst 30 minuter. Vispa gulor, socker, salt och vaniljsocker skummigt. Rör ner vätska och mjöl. Tillsätt russinen (utan rom). Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt. Hetta upp smöret. Häll i smeten och stek på låg värme tills undersidan är lätt brynt. Slit den pösiga pannkakan i bitar och vänd hela tiden så den får fin färg. Servera med kompott eller äpplemos och pudra över florsocker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar