torsdag 11 februari 2016

Fisk- och skaldjursterrineNär kungafamiljen hade fest den 3 februari bjöds det på Skaldjursterrine med fänkålssallad, kavringskrisp och granatäpplevinägrett. Jag hittade ett recept och ändrade en del på det, framför allt för att minska ner mängden.


 250 g laxfilé (250 g laxfilé och 750 g vit fisk, t ex gös eller sej)
1 äggvita (3)
1 tsk salt (1 msk)
vitpeppar, dill
125 ml grädde (500)
75 - 100 g räkor eller andra skaldjur, ev. skurna i mindre bitar

Håll ingredienserna väl kylda. Mixa den i mindre bitar skurna fisken med äggvitan knappt en halv minut. Fortsätt att mixa och tillsätt grädden tills massan blir slät. Blanda i övriga ingredienser. Fyll i smorda portionsformar (brödform) och ställ i vattenbad i ugnen i 150°. Det tar 1 - 1,5 timmar tills massan stelnar. Stjälp upp när det har svalnat. Kyl över natt. 
Fräs kavringssmulor (pumpernickel) i smör och låt kallna. Gör en fänkålssallad (här en med rödlök och äpplen). Gör en vinägrett med granatäpple. Pressa saften ur halva granatäpplet (fungerade inte så jättebra med citruspressen, fick pressa genom sil istället) och slå med en träsked på den andra hälften så att kärnorna ramlar ner i salladen. Jag hällde ju vinägretten över salladen, men det är möjligt att kungligheterna och deras gäster fick den som sås till terrinen. Någonting behövs nämligen dit. Så jag rörde ihop dill och gräslök med sur grädde och smakade av bl a med chilisås. I originalreceptet skulle det vara en örtolja också (olivolja, dill, gräslök) samt fin dekoration med fiskrom och dill och mangoldskott, men nu var ju tanken att följa receptet på kungamiddagen. Dock åt vi baguette till och blev mätta på bara förrätten. Övriga kungliga rätter följer förhoppningsvis så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar