måndag 8 februari 2016

Kycklinglår med apelsiner4 ekologiska apelsiner (det fick gå med 3)
30 g färsk ingefära
ett resp. två kycklinglår per person, beroende på om man har hela eller bara klubban
salt, peppar
helst skirat smör att steka i
ca 250 ml kycklingbuljong
2 kanelstänger
3 lagerblad
4 kvistar timjan
2 msk apelsinmarmelad (kvitten-)
1 - 2 tsk stärkelse
50 g smör (det strök jag, resp. fördelade mellan risotton och brysselkålen)


Tvätta och riv 1 apelsin, skär 1 i skivor och pressa alla utom den som skurits i skivor. Skär ingefäran tunt. Sätt ugnen på 180°. Skölj, torka, salta och peppra och bryn kycklingen och lägg den i en ugnsfast form. Späd i pannan med buljong och apelsinjuicen. Häll i formen och lägg i kryddor och apelsiner. Bred marmeladen ovanpå kycklingen. Bräsera i ugn 50 minuter. Ta upp kycklingen. Sila skyn, ta bort så mycket fett som möjligt, t ex med en liten slev, där bara det översta feta skylagret får flyta in. Red såsen och smaka av. Jag tycker inte det behövs något extra smör nerrört i såsen.

Det passar med ingefärsris till. Jag gjorde en risotto på 250 g risottoris. Fräste lök och hackad färsk ingefära, därefter även riset i smör och olivolja, tillsatte buljong allt eftersom, rörde, rörde. Det tar ca 20 minuter. Tillsatte sedan parmesan. Den här gången var det inget vin i risotton. 

Brysselkålen förbereds och kokas 8 - 10 minuter. Häll av och låt litet smör smälta ovanpå. Här serverad med rostad flagad mandel.

Gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar