onsdag 25 juni 2014

Kroppkaka / knödel med vegetarisk fyllning



Knödlar brukar ofta serveras med svampstuvning som vegetarisk rätt. Här är det dock en såsrest ur frysen, som det stod vildsås på, som kom till användning. I varje fall behövs det sås till knödlar, helst brun. I fyllningen är det grünkern, dinkel som skördats omogen och rostats, men det går säkert bra med något annat sädesslag. Knödeldegen innehåller mannagryn, den sorten som kallas hård i Tyskland och den, vilken italienarna använder till pasta, men troligen fungerar det också med vanliga mannagryn.

Knödeldeg:
250 g kesella / kvarg (avdroppad i duk och lätt utklämd)
60 g mjukt smör
1 ägg
1/2 tsk salt
40 - 50 g mannagryn
140 - 150 g mjöl

Knåda ihop alla ingredienserna och låt vila i rumstemperatur en halvtimme. Rulla degen till en tjock rulle, som ihoprullad kanelbulledeg till exempel. Låt den vila i folie en timme i kylskåp och skär den sedan i ca 10 skivor. Lägg en klick fyllning på och rulla bollar.

Fyllning (alldeles för mycket, det räcker nog med 1/4):
1 finhackad morot
2 stjälkar selleri, finhackade
3 färsklökar, i ringar
1 msk rapsolja
200 g kokt gruenkern eller annan säd
150 g tofu (jag tog gouda-ost)
100 g kesella / kvarg (avdroppad / uttryckt)
1 tsk örtsalt
2 msk hackad persilja

Mixa den kokta säden med tofun eller osttärningarna. Fräs grönsakerna i olja. Blanda ihop alla ingredienser och fyll knödlarna med detta.

Koka upp saltat vatten. Lägg i knödlarna och låt dem sjuda precis under kokpunkten 10 - 15 minuter. Låt dem droppa av och servera med stuvning, gulasch, kalops eller sås.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar