Italien, då tänker man på oliver och vitt bröd, inte på surdegsbröd och värmande korngrynssoppor, men Südtirol är också Italien, även om språket, maten och kulturen snararare är som i de övriga alpländerna.
De här rågbullarna med en väldigt speciell och god smak har jag nu bakat. Smaken kommer från en sorts torkad klöver, som jag hittade i en hälsokostaffär, kallad (klövern alltså) Schabzigerklee. Fast sydtyrolarna säger visst Zigainerklee, av mig okänd orsak.
Först behöver man en surdeg. Den här är gjord på kärnmjölk och rågmjöl.
2 msk kärnmjölk, 40 g rågmjöl och 125 ml vatten blandas och får stå varmt i tre dagar. Rör om ett par gånger om dagen. Den fjärde dagen blandar man i 150 g rågmjöl och 250 ml vatten och låter surdegen stå över natten. Sedan kan man baka!
Det behövs ca 1 kg rågmjöl, enligt receptet både ljust och mörkt (?). I Italien finns det andra mjölsorter än här. Jag tog bara rågmjöl, ej fullkorn.
Vidare:
100 g vetemjöl
200 g surdeg
1/2 l ljummet eller rumstempererat vatten
1 msk salt
1 msk Schabzigerklee
1 msk kummin
1 msk anis
Dessutom hade jag i en halv bit jäst, enligt tips från andra hobbybagare.
Rör ihop och knåda degen och låt den jäsa 1 - 2 timmar. Forma knytnävsstora platta bullar och lägg dem två och två på en plåt så att de jäser ihop. Låt dem jäsa igen (jag lät dem jäsa en timme). Grädda 15 - 20 minuter i 210°. Jag valde varmluft och satte temperaturen på 180° och gräddade båda plåtarna samtidigt. Väldigt god alpsmak!
Edit: Vinschgauer heter det och inget annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar