Vi har skjutit upp midsommarfirandet en dryg vecka p g a att det är lov den här veckan. Det kan i alla fall inte bli mycket sämre väder då, så det var väl ett bra beslut. Enligt gammal svensk tradition, som troligen försvann under broilertiden, skulle man äta kyckling och kokt eller gravad lax till midsommar. Som alla vet är det numera sill och potäter samt grillat som gäller numera. Ordet broiler är lustigt nog ett typiskt DDR-uttryck (inga västtyskar förstår vad det betyder) och infördes kanske till Sverige i den vevan som DDR-påverkan var som störst. Åter till kycklingtraditionen före denna tid; dock är det receptet som jag gjorde idag knappast traditionellt. Istället försökte jag mig på Oktoberfestkycklingsreceptet, kombinerat med en variant av kyckling stekt på halvfylld ölburk. Varianten innebär att kycklingen ställs över toppen i en kransformad sockerkaksform (gugelhupf), så att värmen kommer åt från alla sidor. Tyvärr fick jag inte tag på någon fin (halv- eller hel-)lycklig kyckling, trots att jag cyklade omkring som en blådåre till alla affärer inom rimligt cykelavstånd (orimligt skulle innebära för lång transport av färskvaror) utan fick ta till en enhetsfryst stackare av broilerkvalitet (sic!). Under grillsäsongen säljs tydligen bara styckade kycklingar.
2 msk smör
2 msk olja
1 tsk stark paprikapulver
1 tsk vanlig paprikapulver
1 tsk schaslikkrydda (hade bara kebabkrydda, men det ska väl vara samma sak?)
salt (2 krm i blandningen är i alla fall inte för mycket)
peppar
potatis (hör inte till oktoberfestvarianten i o f s)
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Skär potatisen i kuber och förväll dessa gärna, för efter 1,5 timme i ugnen var de oförvällda fortfarande inte riktigt färdiga. Ta upp potatisen, men inte såsen och lägg potatiskuberna med litet strimlad vitlök i sockerkaksformen, där spetsen ska vara övertäckt med aluminiumfolie, så att inget droppar ut ur formen.
6 stjälkar persilja
2 stjälkar libbsticka
1/2 ekologisk citron i skivor
1 liten lök
1 kyckling
Tvätta och torka av kycklingen utanpå och inuti. Salta och peppra. Skär gärna av fettkörteln i bak. Fyll kycklingen med örter, citron och lök. Pensla den med paprikablandningen. Sätt den på den aluminiumtäckta spetsen av sockerkaksformen. Ugnen ska vara på 130° varmluft och det ska vara ett par små skålar med hett vatten på plåten som står längst ner. Ställ in kycklingen och stek den. Efter 30 minuter penslas kycklingen igen och efter ytterligare 45 minuter. Då tillsätts klyftade tomater. Det kan behövas ännu mera tid innan kycklingen är färdig.
Det var väl ett helt okej recept, men särskilt stark smak hade kycklingen inte ändå.
Sen åt vi en breze (salt kringla) och drack en veteöl till när kocklärlingen kom hem från kocklägret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar