måndag 8 juni 2015

Chilisurdegspizza med ost och olivoljestekt potatisNär man ändå har surdeg kan man ju testa flera lämpliga recept. Å andra sidan kan man lika gärna byta ut den här litet geggiga degen mot ett annat recept. Chiliflingor kan man ju slänga i vilken deg som helst.

6 g surdeg 
60 g vetemjöl special
60 g vatten

Blanda ihop och låt stå övertäckt i rumstemperatur över natt och så länge det behövs den dagen.

Blanda 
surdegen
180 g vetemjöl special
110 g vatten
3 g jäst
1/2 tsk salt
9 g olivolja
1/2 tsk chiliflingor (pul biber)

Blanda ihop och arbeta degen i 10 minuter. Den är jättekladdig. Låt den stå övertäckt. Efter 40 minuter drar man i kanten av degen och viker den över och gör så från alla fyra sidor, gärna flera gånger. Efter 80 minuter till gör man om det. Sen får den jäsa i 20 minuter. Därefter formar man 4 småpizzor på mycket mjöl och lägger dem på bakplåtspapper i 10 minuter.

Fyllningen
Medan degen jäser i 2 timmar har man tid för fyllningen. Skär 2 potatis i små, små tärningar och stek dem i olivolja på lagom värme tillsammans med några kvistar timjan tills de blir färdiga. Salta och peppra. Plocka ut kvistarna.
Riv av bladen från några fler timjankvistar och lägg undan dem.
Ta fram ett paket lämplig ost och skär den i skivor. Det ska visst helst vara Mont d´Or, vilket är en råmjölksost som inte finns att köpa på sommaren, så ta t ex en brie eller liknande.
Jag stekte även litet lök i olivolja.

Pizzastenen ska vara väl upphettad och ugnen ska väl ha 250°.  Om alla minipizzorna får plats så är det bra, gör annars två i taget. De är väl lagom för två pers eller kanske fyra om det finns något mer att äta.

Fördela potatisen på degen (obs! ingen pizzasås). Lägg på osten och strö över timjan. Lägg på eventuell lök väldigt sent. Den tenderar att bli mörk i vilket fall som helst.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar