söndag 14 juni 2015

Fläderblomssaft med krusbär


Måste man egentligen ha i sydfrukter (citroner) och citronsyra i fläderblomssaft? Det finns ju sura frukter/bär/grönsaker även i trädgårdar. I ett recept föreslogs att man skulle kunna byta ut citronerna mot rabarber eller krusbär, som ju finns samtidigt. I alla fall omogna krusbär, och det är ju dem man vill ha, ifall det är syrligheten man är ute efter.


Koka upp 1 kg socker, 1 l vatten och 5 dl halverade sura krusbär och låt puttra 5 minuter utan lock. Häll den kokande vätskan över de repade blommorna från 12 fläderblomsklasar, helst utan grönt. Låt svalna och ställ in i kylskåpet för 4 dagar. Sila genom duk. Koka 5 minuter, skumma och häll på rena flaskor. Jo, det är tillräckligt mycket syrlig smak och visst känner man att det är krusbär i.