söndag 7 juni 2015

Vegetariskt med målla, vete och perfekt förlorat ägg



Skördade av min perenna målla (lungrot/gode Henrik) och gjorde en vegetarisk rätt till en viss kock som inte lagar mat på sin fritid. Det finns fortfarande ett halvt paket vetekorn i skafferiet, men nu när den gamla hushållsapparaten med tillhörande kvarn gick sönder, får jag hitta på något med hela korn. Om man lägger vetekorn i blöt över natten och sen kokar dem ca 25 minuter så får man matvete (tadaa!). Mållan är blancherad som spenat tills den blev litet sladdrig, fräst i lök och vitlök och smaksatt med chilisalt och litet socker för att mildra beskheten. För färgens skull litet rostad paprika på burk. Och solrosfrön som dekoration.

Oppfinnarjockes recept på pocherade ägg är verkligen genialt! Den här gången var ägget dessutom alldeles färskt, se så vackert det blev! Koka upp vatten med salt och ättika. Stick hål i kortändarna av ägget med en nål eller en äggpickarpryl, som man f ö alltid använder i Tyskland när man kokar ägg, för det förhindrar att ägget spricker. Lägg ägget på en sked. Sänk ned skeden i det kokande vattnet och räkna långsamt till 10. Ta upp ägget, se till att kokvattnet inte länger bubblar vilt och knäck ägget vid kanten av kastrullen. Sjud det i 3 minuter. Ta upp det med hålslev och lägg det i en skål med kallt vatten. Ta upp det och låt det droppa av. Kan förberedas.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar