torsdag 4 juni 2015

Fariséerkaffe



Som en del av skafferi- och kylskåpsrensningen skulle även grädden bort. En del hamnade i den kalla risgrynsgröten (ris à la malta) och en del fick vara med i fariséerkaffet. Jag har aldrig gjort fariséerkaffe förut. Inte för att det är svårt precis. Det är en nordtysk specialitet. Där ute på öarna i Nordsjön kämpade förr gamla sjömansvanor (hej å hå å en flaska rom) med pietistisk fromhet. Det hände sig att den stränge prästen reste runt för att kolla att församlingsborna uppförde sig, och eftersom han inte gillade alkohol blev det till att gömma romflaskan. Men det fanns förstås ett trick. Prästen fick kaffe och församlingsborna drack kaffe med rom. Men en gång råkade prästen få fel kaffekopp... Och han utbrast i vredesmod: Era eländiga fariséer! Sedan dess heter den här kaffespecialiteten fariséerkaffe.

Bottna koppen med litet rom och en sockerbit eller en tesked socker. Häll på kaffe och toppa med vispgrädde.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar