tisdag 16 juni 2015

Vit sparris med lime, ruccola och spaghettiVi har inte hunnit äta så mycket sparris än och till midsommar är säsongen slut, så det gäller att ligga i nu. Det här är ett jättegott, ovanligt recept, som till och med är vegant om man utesluter parmesanosten.

1 kg vit sparris
2 ekologiska limefrukter (limetter, gröna)
3 vitlöksklyftor
150 ml olivolja
salt, peppar
500 g spaghetti
1 knippe ruccola
färskriven parmesan

Det är bäst att göra mise en place först, d v s förbereda allt, för att inte få stress mot slutet.
Tvätta limefrukterna i varmt vatten, torka av dem, riv dem fint och pressa ut saften. Mät upp oljan och ta undan 3 msk till stekning. Pressa vitlöken. Vispa ihop det mesta av oljan med limesaft, limeskal, vitlök och smaksätt med salt och peppar.

Tvätta och slunga ruccolan. Riv osten. Ställ fram en stor skål att blanda allt i på slutet.

Sätt på pastavattnet med lagom mycket salt, det ska smaka som en kallsup när det har kokat upp och blandats. Stäng ev. av plattan igen om du ligger efter med sparrisen.

Skala sparrisen och skär av det nedersta. Dela sparrisen först på längden och sen på mitten. Stek den i olivolja tills den får färg och koka samtidigt spaghettin. Sparrisen behöver litet mera tid. Blanda spaghetti, sparris och dressing i skålen och fräs ruccolan i stekpannan, troligen nu avstängd och utan extra olja, men bara så den slaknar litet grann. Vänd i den också i skålen. Servera genast. Strö över parmesan. 

Jättegott! Man saknar definitivt inget kött i det här fallet!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar