söndag 7 juni 2015

Seele / brödstång från Schwaben med surdeg



Det här receptet är riktigt bra, men nu ville jag testa en litet mörkare variant med surdeg. Det kanske inte blev så riktigt grovporigt som jag hade hoppats, men visst fungerade det. F ö är tillverkningen av baguetter och seelen ganska likt med kalljäsning, även om det finns skillnader. Bakade även vinschgauer, se föregående länk.

Surdegssjälar

818 g dinkel (resten av påsen)
100 g rågmjöl
82 g vete special
20 g salt
7 dl kallt vatten
10 g jäst
1/2 dl surdeg

Sila mjölet och blanda det med salt. Blanda vatten, jäst och surdeg. Blanda allt och knåda 20 minuter. Ställ in övertäckt med folie i en stor bunke i kylskåpet och låt jäsa över natt.

Sätt ugnen, helst med pizzasten, på 250°. Knåda INTE degen. Dra bara ut långa ormar och lägg på bakplåtspapper och forma till. Den här gången gjorde jag först två stycken tjockare och ställde in bunken i kylen igen. Pensla med saltvatten och strö över kummin och grovt salt. Grädda 25 minuter i ugn. Pensla med saltvatten igen och låt svalna på galler. Gör likadant med resten av degen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar