tisdag 16 juni 2015

Kött-terrine utan köttkvarn med plommon i konjak


Att använda köttkvarn är alltid ett större företag, inte minst rengöringen efteråt, så när jag såg det här receptet utan köttkvarn ville jag genast testa det.


För en brödform (antal portioner beror sen på hur många skivor var och en äter):

1 lök
1 vitlöksklyfta
olja
550 g rå bratwurst, d v s blandad smaksatt köttfärs med lagom mycket fett
350 g kycklingfilé
350 g grisfilé
60 g pistaschkärnor (jag tog osaltade)
salt, peppar
200 g bacon


För en skål plommon i konjak:

200 g torkade (soft) plommon (katrinplommon)
2 msk konjak
antingen 4 dl grönsaksbuljong eller köttspadet från terrinen, med fettet borttaget och utspätt till 4 dl

Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Låt svalna. Pensla brödformen med olja och lägg ut bacon så att sidor och botten täcks och en del hänger över kanten och räcker till lock (senare). Skölj av kycklingen och skär i småbitar. Torka av grisköttet och skär i småbitar.  Salta och peppra köttet. Ta bort skinnet från korven. Blanda kött och korv och pistaschnötter ordentligt. Man kan steka ett saltat och pepprat smakprov, men egentligen behövs det inte så mycket salt och peppar, eftersom korven är avsmakad och baconet avger sälta. Tryck ner i den baconfodrade formen. Lägg över baconlocket. Stek 75 - 90 minuter i ugnen 175°. Ta ut terrinen, låt den svalna en kvart i formen, häll ut spadet och ta gärna tillvara det. Vält ut terrinen. Den kan serveras både varm och kall.

Koka upp plommon och buljong och låt puttra utan lock i 10 minuter tills kompotten tjocknar. Tillsätt konjak och låt svalna.

Servera terrinen till exempel med klyftpotatis, plommonkompotten och sallad eller som smörgåsmat eller på buffén. Som förrätt eller huvudrätt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar