onsdag 11 november 2015

Glutenfri tårtbotten med boveteI norra Tyskland (Lüneburger Heide) är lingontårta med bovetebottnar mycket omtyckt. Den här specialiteten talade de om i ett bakningsprogram, så jag letade efter ett recept och hittade nedanstående. Eftersom bovetemjöl har dåliga bakningsegenskaper är det viktigt med många stora och välvispade ägg. Om man sen kör husmodersknepet med att låta den svalna upphängd upp- och ner, så sjunker inte heller denna botten ner. Jag fick därför ut tre bottnar, vilket jag är otroligt nöjd med.

6 stora äggulor
100 g socker
rivet skal av en citron (valfritt)
1 msk vaniljsocker

6 stora äggvitor
50 g socker
1 krm salt

150 g bovetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning: ca 500 g lingonsylt och 6 dl vispgrädde (men jag har inte fyllt tårtan än, utan stoppat den i frysen - troligen ska jag fylla den med kvitten och grädde vid tillfälle).

Spänn in ett bakplåtspapper över bottenplattan av en rund form på 26 cm. Smörj INTE kanterna om du tänker hänga kakan upp och ner efteråt. Sätt ugnen på 180°.

Vispa äggulorna med socker och smaksättning över ett hett vattenbad tills du får en skummig massa. Det heta vattenbadet ska visst stabilisera krämen. Ta smeten från vattenbadet så att den svalnar.

Vispa äggvitorna med salt och häll i sockret litet i taget efter ett tag, när vitorna har börjat bli litet skummiga. Vispa tills det går att skära i äggvitorna och skåran blir synbar. Lägg äggvitesmeten ovanpå avsvalnade äggulesmeten och sikta över bovetemjölet blandat med bakpulver. Blanda försiktigt, men väl, med slickepott eller liknande. Bred ut smeten i formen och jämna till ovansidan. Grädda den ca 30 minuter i mitten av ugnen.

Ställ upp fyra tåliga glas på arbetsplattan. Ställ direkt den nygräddade kakan i den upp- och nervända formen ovanpå glasen, så att "magen" hänger ner i mitten. Om kanterna är osmorda så är det ingen risk för att botten ska ramla ur. Låt den svalna där en halvtimme eller så. Dela inte kakan förrän den är helt kall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar