tisdag 10 november 2015

Mästerkockarnas husmansvinnare för seniorer 2010I tävlingen om Sveriges bästa middag för pensionärer har enbart kändiskockar deltagit. Här är vinnarmaträtten 2010 av Erich Schaumburger, som hör till en äldre generation, ursprungligen österrikare som kom till Sverige på den tiden som det knappt fanns några svenska kockar utom Tore Wretman förstås. Han har lagat mat åt kungen och fått priser. Hur som helst, han vann med

Lammfärsbiffar med paprikasås och rösti

Det är en helt okej maträtt och bättre än det vi fick i skolbespisningen i alla fall, men även här ser man att det inte är riktigt höjdare som mästerkockarna har tävlat med för di gamle. Först gick jag och trodde att all den här maten i häftet skulle vara något för en tjusig restaurang för äldre som vill känna smakerna från förr, men det är nog faktiskt bara äldreboendemat som ribban ligger på. Fast lammbiffarna var det inget fel på.

500 g lammfärs, 1 finhackad gul lök,  ca 175 g riven potatis, 3 msk persilja, 1/2 tsk timjan, salt (1,5 tsk ansågs vara en aning för salt), 3 krm peppar

Fräs lök och potatis i olja tills den är mjuk och låt den svalna. Blanda med de andra ingredienserna (jag strök 1 dl vatten, eftersom det inte är något ströbröd i) och gör mindre pannbiffar på ca 70 g. Det blir ca 8 stycken. Bryn dem och efterstek dem ett par minuter.

Paprikasåsen (som man med fördel börjar med): 1 strimlad lök, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 gul och 1 röd strimlad paprika, 2 delikatessgurkor (vet inte vad det är, bytte dem mot ca 20 cm vanlig slanggurka i halva skivor med kärnhuset bortskrapat), 2 dl krossade tomater (1/2 burk), 2 krm salt och 1/2 krm peppar. Så här gjorde jag: Fräs löken i olja och tillsätt paprika och vitlök och fräs litet till. Koka tomaterna litet grann och häll i grönsakerna. Fräs gurkmånarna i litet olja och tillsätt dem på slutet. Smaka av.

Rösti (det säger alla kockar numera, inte bara de med österrikiskt påbrå, istället för rårakor, precis som de säger picklad istället för inlagd): ca ett halvkilo för 4 pers. Riv potatisen, salta och peppra och stek. Jag stekte i plättlagg. Det går lättast, tycker jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar