tisdag 20 oktober 2015

Amerikaner - tyska retrobakelser


Amerikaner sålde de på bageriet, där vi bodde när barnen var små, men de var alltid under attack från getingar, så det blev ytterst sällan att vi köpte några. Troligen heter bakelserna så p g a att de innehåller hjorthornssalt / ammoniak. I DDR fick de inte heta amerikaner, för det var kränkande, fast tvärtom, eftersom man bara uppkallar goda bakelser efter folk som man gillar (som n-bollar, eller hur?), och amerikaner gillades inte av DDR:s PK-folk. Precis som - ja, ni vet. Eller inte.


 Hur som helst satte jag på TV:n på hotellet när vi var iväg för att höra Ann-Sofie von Otter i Franken (samt diktläsning, bl a av Edit Södergrans alster). Och då var det en bagartävling på gång på TV. Temat: Barnkalas! Bagarna skulle göra en tårta med marmordeg och clowner, salta djurfigurer (brezeldeg) och amerikaner. Och då blev jag så sugen på att testa.


1 tsk hjorthornssalt
6 msk mjölk
220 g mjöl
80 g socker
100 g mjukt eller smält och avsvalnat smör
1 krm salt
2 ägg
smaksättning: här 1 paket vaniljpudding (38 g, består annars främst av stärkelse), men man kan smaksätta med annat som citronskal, vanilj, rom...

Sätt ugnen på 180°. Rör ut hjorthornssaltet i mjölken och blanda ner de andra ingredienserna och rör till en jämn smet. Portionera ut ca 10 bollar, antingen med glasskopa eller sprits eller skedar på en plåt med bakplåtspapper. Det blir en aning fullt, annars kan man ju strunta i att en eller två klickar inte kommer med. Mina blev litet avlånga just vid plåtkanten, där de följde kanten. Platta till bakelserna litet grann. Om de blir för höga spricker de gärna. Grädda först i 10 minuter och pensla dem sedan med mjölk. Grädda i 10 - 12 minuter till. Om de inte blir riktigt färdiga smakar de ammoniak och om de blir för väl gräddade blir de torra. De ska vara rätt ljusa. Låt dem sedan svalna på galler och vänd upp dem med den platta sidan uppåt. Man kan inte riktigt se det, men de blir litet vippiga som båtar. Jag är rätt nöjd för ett första försök.

När de är färdiga garnerar man med florsocker utrörd med vatten och valfri kitsch. I vårt bageri på den tiden var de helvita.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar