måndag 26 oktober 2015

Kräftmousseline med rom, samt en kräftfondDet var ju inget fel på smaken, men det fungerade som vanligt inte att vispa crème fraîche, för den blev bara mera flytande, så dekorationen blev rätt misslyckad.

Mixa drygt 100 g kräftstjärtar med en äggvita i köksmaskinen och häll samtidigt i 1 dl grädde. Smaksätt med salt, peppar och cayennepeppar. Fördela i 4 SMÅ smorda formar. Det blir bara en liten förrätt! Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter i 150°. Låt dem svalna innan de stjälps upp och får kallna i kylskåp. Blanda litet kräftfond med litet fiskrom och crème fraiche, krydda och klicka på (att vispa fungerar inte). Dekorera även med en kräftstjärt (den drunknade i toppingen) och kryddgrönt, som citronmeliss eller pimpinella om du har någon. I alla fall var det gott och lyxigt!


 Hur mycket kött är det egentligen i en förpackning kräftor (1 kg)? Jo, jag vägde kräftstjärtarna och det blev 117 g, så kilopriset är ju rätt så häftigt ifall man inte har kräftskivemyset som kompensation. Det är lika bra att koka fond på skalen då.

Ta alltså vara på kräftskalen, men släng det som är i huvudet. Skölj skalen. Knäck klor med kräfttången.

Skal från 1 kg kräftor
2 msk olja
1/2 fängkål
1 bit selleri
1 palsternacka
1 morot
1 lök
3 - 4 lagerblad
10 - 15 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 l vatten

Skär grönsakerna fint. Fräs kräftskal, grönsaker och tomatpuré i olja, tillsätt vinet och låt koka in litet. Tillsätt vattnet. Koka 30 minuter under lock. Låt stå 30 minuter. Sila av genom duk i en skål. Reducera, reducera, tills det smakar något. Ju mer man reducerar desto bättre.

Kan frysas in och användas till någon fisksås eller risotto.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar