måndag 5 oktober 2015

Schweizisk pumpa-raclettepaj



Sviskonplommonsäsongen har jag visst missat, men något med pumpa måste man bara göra när det dräller av pumpor av olika former både längs vägkanten (ta med och lägg en peng i burken, hur länge till detta system nu kan fortsätta) och i butikerna. Jag fastnade för ett recept från Schweiz. Där säger de inte kaka eller paj, utan Wähe. Detta är alltså en Raclette-Wähe med pumpa.

Pajdegen skulle vara med fullkornsdinkel och mindre fett än i pajdeg, men nu var fullkornsmjölet ändå slut, så jag körde min vanliga quiche-paj-variant på degen och förgräddade den osv. Se div. tidigare inlägg.

Fyllning:
2 hackade schalottenlökar eller 1 gul lök
1 hackad eller pressad vitlöksklyfta
50 g hackad skinka
600 g pumpa (eller så mycket man har)
1/2 dl grönsaksbuljong eller vatten och salt
150 g racletteost i tärningar
2 msk kvittengelé eller honung
salt, peppar, muskot, matfett

Fräs löken i olja, tillsätt pumpan skuren i 1 cm stora tärningar, och låt fräsa litet. Tillsätt vätskan och låt allt sjuda tills pumpan är lagom färdig. Smaka av, blanda i skinkan (eller låt ev. fräsa med från början). Bred ut över den förgräddade botten och strö över osten. Smält gelé och droppa över. Grädda ca en halvtimme i 200°. 

Servera med sallad. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar