Sviskonplommonsäsongen har jag visst missat, men något med pumpa måste man bara göra när det dräller av pumpor av olika former både längs vägkanten (ta med och lägg en peng i burken, hur länge till detta system nu kan fortsätta) och i butikerna. Jag fastnade för ett recept från Schweiz. Där säger de inte kaka eller paj, utan Wähe. Detta är alltså en Raclette-Wähe med pumpa.
Pajdegen skulle vara med fullkornsdinkel och mindre fett än i pajdeg, men nu var fullkornsmjölet ändå slut, så jag körde min vanliga quiche-paj-variant på degen och förgräddade den osv. Se div. tidigare inlägg.
Fyllning:
2 hackade schalottenlökar eller 1 gul lök
1 hackad eller pressad vitlöksklyfta
50 g hackad skinka
600 g pumpa (eller så mycket man har)
1/2 dl grönsaksbuljong eller vatten och salt
150 g racletteost i tärningar
2 msk kvittengelé eller honung
salt, peppar, muskot, matfett
Fräs löken i olja, tillsätt pumpan skuren i 1 cm stora tärningar, och låt fräsa litet. Tillsätt vätskan och låt allt sjuda tills pumpan är lagom färdig. Smaka av, blanda i skinkan (eller låt ev. fräsa med från början). Bred ut över den förgräddade botten och strö över osten. Smält gelé och droppa över. Grädda ca en halvtimme i 200°.
Servera med sallad. Gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar