torsdag 29 oktober 2015

Rödbets-björnbärssoppa



Ibland får jag bara tag på palsternackor i en blandad rotfruktspåse och då brukar rödbetorna bli över, eftersom de inte används som bas i vanliga soppor. Och i frysen har jag litet björnbär. I år blev det inte mycket över. Dels åt vi en hel del allt eftersom, men jag har en känsla av att bärtjuvarna har varit på bettet i år. Björnbärssugna paketbud, tidningsutbärare och småungar har plockat flitigt. Så är det när man planterar vid staketet (var annars, med tanke på stor(?)leken på trädgården? Hur som helst. Den näst sista påsen björnbär samt rödbetorna blev en intressant soppa. 

1 - 3 rödbetor, beroende på storlek
olja/ister/smör att steka i
1 rödlök
200 - 300 g björnbär
3 msk röda linser
grönsaksbuljong, ca 6 dl för 3 personer, beroende på hur mycket grönsaker det är i
kanel, rivet apelsinskal

Skala rödbetorna (med handskar) och skär dem i mindre bitar. Fräs dem i fett och tillsätt den hackade löken. Häll på buljongen. Tillsätt linserna och björnbären och koka tills allt är mjukt. Mixa och passera. Smaksätt. Här serverade jag med en klick gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar