måndag 26 oktober 2015

Hallands nya landskapsrätt: Laxinlindad torskrygg med grönkålstimbal


Glömde tyvärr den rivna pepparroten...

Receptet är från Icas receptsamling om nya landskapsrätter. Det är ganska praktiskt, för man tillagar lax och timbaler parallellt i ugnen (laxen sätts in 15 - 20 minuter innan timbalerna är färdiga) om man tänker på att ha formar som får plats bredvid varandra. Ett typiskt husmorsrecept, även med tanke på såsen.

1 portionsbit torskrygg per person (600 g för 4 enligt recept)
1 skiva rökt lax per person
4 msk riven pepparrot

Timbal
500 g fryst tinad hackad grönkål
3 ägg
2 msk vispgrädde
1/2 tsk salt, peppar, cayennepeppar
lax- eller forellrom efter behag / plånbok (100g som det står i receptet är väldigt mycket) 

Flädersås
1 schalottenlök
100 g rotselleri
2 dl vitt vin
1 msk ljus vinäger
3 dl vispgrädde
3 msk konc fläderblomssaft

Sätt ugnen på 150°. Ställ in en form som är fylld med vatten till lämplig höjd. Krama ur grönkålen. Mixa den ännu finare. Vispa ihop ägg och grädde och blanda i grönkålen. Krydda. Fördela smeten i 4 små smorda formar som ställs i vattenbadet. Grädda i ca 40 minuter.

Fräs finskuren lök och selleri i litet matfett. Häll på vin. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Låt sjuda minst 20 minuter och mixa. Tillsätt grädde och  fläderblomssaft. I receptet står det ingenting om reducering och redning. Så här blir det ganska blaskigt (i varje fall om det inte fungerade speciellt med mixningen) och även för mycket sås. Eftersom jag inte var nöjd med konsistensen så silade jag bort grönsakerna och reducerade även. Redde också med mjöl, tror jag.

Salta och peppra fisken och lägg en bit lax över torskryggen. Sätt in i ugnen ca 15 - 20 minuter. Stjälp upp timbalerna, garnera med rom, lägg dit fisken, försök komma ihåg pepparroten (!) och häll på sås. Ifall gästerna ser hungriga ut kan man servera potatis till.

En trevlig rätt med fina färger och typiska ingredienser från Halland.
 

 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar