torsdag 8 maj 2014

Grönsakspaj



Den ser väl fin ut, den här pajen! Men jag måste medge att den är litet tålamodsprövande. I receptet står det att man ska skära grönsakerna tunt med maskin eller med potatisskalare, och med maskin fungerar det ju rätt bra, men den som någon gång har försökt skala en hel morot ända in till kärnan för att få tjusiga tunna morotsflarn, ger sig inte på att göra detsamma med så mycket morötter. Det var alltså inte det som var det jobbigaste, utan problemet var att grönsakerna var så motsträviga när det gällde att lägga ut dem i spiral. I mitten gick det ju bra, men till slut räckte inte handen till för att hålla emot alla stretande skivor. Då fortsatte jag del för del från mitten ut mot kanten och pillade in skivorna omlott allt eftersom.

Mördeg:

250 g mjöl
1 ägg
1 tsk salt
50 g skållade, skalade och rivna mandlar
125 g smör

Gör en mördeg. Låt den vila kallt först en halvtimme, kavla ut den och lägg den i en stor quicheform, nagga den, kläm degkanten mot formkanten med aluminiumfolie och låt vila kallt 45 minuter till. I receptet stod det ingenting om att baka pajskalet först, men det brukar jag alltid göra, så den fick vara inne i 175° längst ner 15 minuter. Aluminiumfolien kan man förstås bara använda om man förbakar pajskalet.

750 g smala squash - zucchini och 750 g tjocka morötter skivas tunt

Om man tar tjocka squash måste man dela dem på mitten, för de blir för höga annars. Tjocka och långa morötter är helt klart fördelaktiga när man skär dem i maskin.

Vispa ihop 350 g crème fraîche och 5 ägg. Salta (1 tsk), peppra och smaksätt med muskot.

Innan pajskalet fylls strör man över ett par matskedar ströbröd på bottnen och sedan sätter man igång med grönsaksspiralen. När den är färdig häller man över äggblandningen och gräddar pajen längst ner i ugnen i minst en timme i 175°.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar