söndag 18 maj 2014

Nisses laxbakelse



Är de inte fina, så säg? Allt beröm går till Nisse! Tidigare tillagade Nisse-bakelser t ex här.

För 4 - 6 portioner:

6 - 9 skivor grovt rostbröd

5 msk ishavsröra (Nisse föreslår Rydbergs, men jag hittade ett do-it-yourself-recept)
1 tsk riven pepparrot (eller pepparrotskräm)

1/2 dl majonnäs och 1/4 dl filmjölk / yoghurt
6 skivor kallrökt lax
1,5 dl kräftstjärtar (eller räkor i det här fallet)
2 tsk svart stenbitsrom (eller IKEAs billighetsvariant)

Tryck ut 2 rundlar ur varje skiva rostbröd. Det behövs 3 per bakelse. Gör fyllningen och dela upp på de två understa bottnarna. Blanda ihop majonnäs och fil och pensla bakelsen. Skär till laxen, så den passar, först och främst i "sömmen" och sedan kanske på något mera ställe och tryck den mot sidorna. Lägg på kräftstjärtar eller räkor och toppa med kaviar.



Ishavsröra visste jag inte ens vad det var, men till sist hittade jag ett recept. Det är väl typ skagenröra med pepparrot.

1 pkt crabfish (mitt paket var på 200 g, vet inte hur stort det skulle vara)
1 näve skalade räkor (med dekorationsräkorna blev det sammanlagt 110 g)
1/2 dl majonnäs
1, 5 dl crème fraîche
dill
1/2 tsk salt
litet cayennepeppar
1/2 msk pepparrotskräm

Hacka crabfish och räkor och blanda alltihop. Har inte jobbat med crabfish förut, men det var väl helt okej.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar