fredag 2 maj 2014

Grünkernvinägrett med mangosallad och friterade mannagrynsklimpar



Grünkern är dinkel som skördats omogen och rostats över eld (uppfanns under nödår, när det såg ut som om skörden skulle regna bort) och är en specialitet från sydvästra Tyskland. 

1 schalottenlök, finhackad
olivolja
70 g grünkern
3 dl vitt vin
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin och timjan
litet gräslök
olivolja och vinäger

Fräs löken i litet olivolja, tillsätt grünkern, rör om och häll på vinet. Låt koka 45 - 60 minuter på låg värme tills vätskan har kokt in och grynen är al dente. Kärna under tiden ur tomaten och skär den i små tärningar. Skär gräslöken i fina ringar. Ca 15 minuter före koktidens slut tillsätts pressad vitlök, rosmarin och timjan. Om det behövs smakar man av med vinäger och olivolja, samt tillsätter tomat och gräslök.

Koka litet purjo ett par minuter i saltat vatten, kyl ned i kallt vatten och låt droppa av. Blanda med mango, smaksatt med ingefära.

Mannagrynsklimparna som blev över (ej kokta) nyligen friterade jag i 160° tills de fick fin färg. Det här är en vegetarisk rätt om man inte har skinka i klimparna och inte heller kompletterar med en skinkmacka, som vi gjorde till kvällsmaten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar