Det här är en sorts sockerfria muffins eller bullar på bakpulver, som jag ville testa. De är rätt så bra, faktiskt.
100 g pumpernickel
100 g smör
1 ägg
1 dl mjölk och 0,5 dl grädde eller bara mjölk
200 g mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Rosta pumpernickeln 5 minuter i 250°. Smula sedan sönder den. Vispa ägg och rumsvarmt smör poröst. Blanda i övriga ingredienser och grädda 6 muffins i mitten av ugnen i 25 minuter. Det kan vara litet väl hett med 250°.
Servera med gräddfil, lingon och lufttorkad skinka eller som efterrätt med kompott.
För det mesta blir det något vinägrettliknande till salladen, men jag har i många år haft ett urklipp med "internationella" dressingar och jag fick för mig att testa den "tyska" (även om jag aldrig har stött på den varianten i Tyskland).
1/2 dl majonnäs
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
75 g finmosad ädelost
1,5 dl vispgrädde
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
cayennepeppar
Blanda majonnäs, vitlök och persilja. Rör ut den mosade osten med litet grädde, så blir den ännu mer finfördelar. Rör ner den i majonnäsen. Vispa ner resten av grädden och vinägern i dressingen. Smaka av med salt och cayennepeppar. Den blir rätt tjock. Om den blir för tjock kan det visst spädas med vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar