tisdag 7 april 2015

Älgfilé med kanel- och vinbärssås samt rotfruktskaka - Västergötlands nya landskapsrättFast jag fick faktiskt modifiera en hel del vid tillagningen. Jag tycker att Ica kunde ha hjälpt till att fixa receptet, för det skulle vara till fördel till dem som vill laga rätten. Såsen är fortfarande inte riktigt proffsigt gjord, men det är helt klart skumt med ett originalrecept, där man tillsätter en massa vatten som ska reduceras. Det är också litet riskabelt att bryna kött som är ingniden med bl a timjan. Sen är tillagningen av rotfruktskakan lite omständlig i ugn, samtidigt som man ska tillaga älgfilén i ugn i en annan temperatur. Tyckte även att det saknades lök i receptet, så det har jag lagt till.

För 3 portioner:

Koka upp ett par deciliter (kalv)fond och häll den över en handfull torkad svamp (Karl Johan) om du inte har färsk, som i så fall steks på slutet. Låt svälla.

600 g älgfilé, men här blev det oxfilé
inklappad i en vilt-rubb av
1 msk stötta enbär
1 tsk timjan
1 msk farinsocker
1 - 2 tsk malen ingefära
1 (tsk) hackad pepperoni, beroende på styrka
1 msk salt
1 - 2 tsk svartpeppar

och i min variant stekt hel i ugn 200° tills innertemperaturen, stick in termometern helt från kortsidan, visar 55 - 60°. Vänd en gång under tiden. Det tar i varje fall minst 35 minuter.

Rotfruktskaka:
Hacka 1 vitlöksklyfta och koka upp den i 2 dl grädde, ta bort från spisen. Skala och skär 150 g morötter, 150 g palsternackor och 300 g fast potatis i tunna skivor, skiva 1 gul lök och vänd ner dem i grädden och koka allt mjukt på spisen på mycket låg värme.  Smaka av med salt och peppar

Sås:
Koka 2 dl rödvin, 1 dl svarta vinbär, 1 kanelstång och timjan i 5 minuter och sila. Plocka ev. upp den svällda svampen och skär den fint. Sila svampspadet genom ett papper så att eventuell jord försvinner. Blanda rödvin, fond/svampspad, hackad svamp och koka upp. Smaka av med socker, salt, peppar och lingonsylt. När köttet är färdigt och står och vilar övertäckt, häll såsen i den ugnsfasta formen och vispa, så att all köttsmak kommer i såsen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och red med litet maizena och vatten/vin. Om du har hackade körsbär, så blanda i dem på slutet.

Stek färsk svamp och hackad lök. I receptet står det 200 g. Eftersom jag hade torkad svamp i såsen, stekte jag bara 100 g som tillbehör.

Ta en serveringsring per tallrik och fyll den med rotsaksblandningen. Lägg svampen ovanpå. Lägg köttet på tallriken. Häll såsen runt om. Lyft bort ringen. Servera. Jättegott!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar