tisdag 28 april 2015

Grekiska för husmödrar: Köttfärs med feta och paprika-tzatzikiDet här är ett väldigt trevligt recept, men jag tror väl inte att det är grekiskt på riktigt. Egentligen skulle det vara en slakad spetskålssallad till, men jag tog en grönsallad.

Potatisen kokade jag skivad i två minuter för att vara säker på att den skulle bli färdig i ugnen.
Man ska ha ett kilo fast potatis för 4 pers. Blanda skivorna med 2 msk olivolja, 1 tsk paprika, 2 tsk oregano och 1/2 tsk salt och lägg dem utbredda i en stor form eller på en plåt med bakpapper och stek dem i ugnen ca 50 minuter i 200°. Vänd dem minst en gång.

Gör en yoghurtssås på  3 dl grekisk yoghurt, blandad med hackad rostad paprika (370g-burk) och litet färsk lök, samt 1 - 2 hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar. Blanda litet av den på slutet i (kål-)salladen. 

Ta lite pepperoni på burk (beroende på hur stark den är), hacka den och blanda den med 100 g fetaost. Det är fyllningen till köttfärsbiffarna.

Blanda 500 g blandfärs med 2 msk ströbröd, 1 ägg, 2 tsk osötad senap, 1/2 tsk salt, litet peppar, 1 hackad lök och 1 - 2 vitlöksklyftor. Forma 8 platta biffar. Fördela fetafyllningen i mitten av 4 av dem. Låt 2 cm kant vara utan fyllning. Lägg på de andra biffarna och tryck till kanterna. Stek biffarna ca 4 minuter på varje sida.

Bra familjemiddag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar