onsdag 1 april 2015

Musslor i pastamusslorDet här är en riktigt läcker rätt! Tyvärr hade jag inte riktigt så mycket vitlök hemma som det skulle vara i, men det var gott ändå.

1 - 1,5 kg blåmusslor (förberedda enligt alla konstens regler)
3 lökar
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
250 ml vitt vin
timjan
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 tomater (jag tog burk-)
1 röd paprika
1 röd pepperoni
3 msk olivolja
salt
1/2 msk hackad dragon

Skär 3 lökar i ringar och 4 vitlöksklyftor i skivor och fräs dem i olivolja. Tillsätt timjan och vin och låt koka upp. Tillsätt musslorna (kolla hur man förbereder dem) och låt allt koka 5 - 8 minuter tills de öppnar sig. De som inte öppnar sig är det något fel på. Häll av musslorna i en sil och ta vara på spadet. Låt musslorna svalna litet och plocka ut innehållet.

Skär schalottenlökarna och vitlöksklyftorna i fina tärningar. Skålla och skala tomaterna och ta bort blomfästet och kärnorna. Vet inte vad det är för fel på tomater på burk, för så här års finns det i alla fall inga fina tomater. Skär paprikan i fyra bitar, ta bort kärnhuset och skala den med potatisskalare. Obs! Detta är väl i alla fall månadens husmorstips! Har aldrig hört talas om den metoden att skala paprika förr, men det går jättebra! Skär paprikan i tärningar. Pilla ut kärnhuset ur pepperonin. Skär den mycket smått. Fräs lök och vitlök i olja och tillsätt musslorna och därefter de röda frukterna. Låt koka in litet. Smaka av med salt och dragon. Tillsätt 3 - 4 msk musselspad och koka upp. Ställ undan kastrullen.

Sås:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde

Fräs lök och vitlök i olja, häll på vin och låt koka in litet. Tillsätt 1,5 dl musselspad och reducera allt till 1,5 dl. (Koka dessutom 200 g stora pastamusslor i salt vatten - de kan också förberedas och vändas i olivolja och stå i kylskåpet under tiden.) Sätt ugnen på 180°. Häll i grädden och låt koka in litet. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan eller ta fram den ur kylskåpet. Häll såsen i en ugnsfast form. Fyll pastamusslorna med musselragun och fördela dem på såsen. Riv över 50 g parmesan och gratinera rätten i ugnen tills osten smälter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar