onsdag 1 april 2015

Ostkaka med apelsinsmakDet här är nog en av de godaste ostkakorna av mellaneuropeisk typ som jag har ätit. Den är så fluffig och fin. Det enda som inte var så bra var botten. Jag tror att mästerkocken måste ha en ugn med mera undervärme, eller så glömde han att skriva att botten ska gräddas 10 - 15 minuter innan krämen hälls i.


120 g stärkelse
200 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
120 g florsocker
150 g smör
1 ägg och 1 äggula, eller två ägg beroende på storlek
1/2 tsk salt (om smöret är osaltat)

Sikta de torra ingredienserna, blanda allt och gör snabbt en mördeg. Låt den vila i folie ca 1 timme i kylskåp. Smörj en form med avtagbar kant. Kavla ut degen mellan folie tills den är tillräckligt stor för att täcka även kanterna. För över den till formen och tryck fast den längs kanterna, nagga botten. Här bör man fundera på om botten ska förgräddas eller ej.
Sätt ugnen på 170°. 

skalet av 2 ekologiska limefrukter, eller torkat apelsingranulat ur påse, samt en sked apelsinlikör
4 ägg
60 g socker
80 g mjöl
1 msk vaniljsocker
80 ml mjölk
500 g kesella (kvarg)
1 krm salt
60 g socker
180 ml grädde

Dela på äggens vitor och gulor. Rör ihop socker, siktat mjöl, vaniljsocker och mjöl. Tillsätt äggulor och smaksättningen (blev väldigt gott med apelsinvarianten), samt kesellan. Vispa äggvitorna och tillsätt samtidigt salt och socker. Vispa grädden. Vänd ner vitorna och grädden i smeten. Häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda den 45 minuter näst längst ner ca 45 - 55 minuter (öppna inte luckan under tiden). Låt kakan svalna i formen. Pudra över lite florsocker vid serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar