tisdag 7 april 2015

Fyllda vaktlar med leverpastej och vaktelägg



Jag har ju litet svårt att motstå Lidls helgerbjudanden. Nu köpte jag en förpackning vaktlar med fyra fåglar i och en förpackning vaktelägg, fast det är så pyttigt. Men visst är det speciellt med vaktlar! Jag bestämde mig för att bena ur vaktlarna utan att förstöra skinnet, vilket är att rekommendera, för fyllda vaktlar med benen i är bara jobbiga att äta. På det här sättet har kocken allt jobbet och matgästen inget! Hur man gör finns det diverse filmer på youtube och kokböcker som informerar om. Första gången kan man träna på en kyckling, som inte är så pillig att arbeta med. Och räkna med att det tar tid! Lyckligtvis kan vaktlarna förberedas timmar i förväg!

Fyllning: 
antingen ca 100 g kycklingfilé för 4 vaktlar, eller köttet från den fjärde vakteln för 3 portioner
ca 40 g god leverpastej
1 msk konjak
1 msk madeira
1 kokt vaktelägg (3 minuter) per vaktel
timjan

bacon

Finhacka fågelköttet. Det är ca 75 g kött på en vaktel, varav knappt 25 g per bröst, så tänk på det nästa gång du beställer en fin förrätt med vaktelbröst på lyxrestaurangen! Blanda kött och leverpastej, alkohol och timjan och fyll vakteln. Tryck i ett skalat kokt vaktelägg i massan och stäng med en stekpinne. Linda om med bacon. Vid närmare eftertanke virade jag runt allt bacon som fanns i förpackningen, för vaktlar är i sig rätt torra.


Så här inpackade lade jag tillbaka dem i kylskåpet inför kvällen.


Egentligen skulle de serveras med tryffelpotatismos och bönor, men jag bestämde mig för baguette och smörfrästa groddar.

Ugnsstek vaktlarna så här:
Sätt ugnen på 220°. Lägg vaktlarna i en större ugnsfast form. Koka upp 1 dl kycklingfond och 1 msk ljus balsamicovinäger (om man benar ur fåglarna kan man teoretiskt göra sin egen vaktelfond, men det orkade jag inte, utan stoppade benen i frysen till ett ambitiösare tillfälle). Stek vaktlarna 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°. Stek dem tills baconet blir knaprigt, vänd fåglarna och låt även undersidan bli knaprig. När fläsket krymper och man kommer åt fågeln kan man sticka i en led och se om vätskan som flyter ut är ljus eller blodig, d v s färdig eller ej. Ös hela tiden med fonden. Det tar i varje fall 25 minuter. Med bacon runt om torkar fågeln inte ut.

Jättefin supérätt. Fylld och inrullad räcker en vaktel per person, om det inte rör sig om storätare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar