måndag 15 september 2014

Friterade äpplen



Jag har väl aldrig fått tag på något bra recept förut. Ofta håller sig inte smeten kvar på äpplena, tycker jag, men det här fungerade väldigt bra.

30 g smält avsvalnat smör
1 dl torr cider (det går också med någon annan vätska; öl, vin, mjölk, tror jag, i varje fall är öl vanligt)
100 g florsocker
2 ägg
120 g mjöl
1 tsk bakpulver
2 - 3 äpplen (men smeten räcker nog till 5, faktiskt)
1 msk citronsaft
frityrolja
4 msk crème fraîche
4 msk sirap

Rör ihop cider, florsocker och ägg. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ihop med det andra på låg hastighet. Låt smeten vila kallt en kvart. Sätt ugnen på 50° eller litet mer. Hetta upp oljan.

Tvätta äpplena, stick ur kärnhusen, skala äpplena och skiva dem ca 1-2 cm tjockt och vänd dem i citronsaft. Doppa en äppleskiva i taget i smeten, låt det droppa av och fritera sedan några skivor åt gången, beroende på fritösens storlek. Låt skivorna droppa av på hushållspapper och lägg dem sedan på en plåt i ugnen, för att hålla dem varma.

Servera äppleskivorna med litet crème fraîche och sirap överringlat och gärna med litet färska bär. Man kan också vända de varma friterade äppleskivorna i en socker-kanelblandning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar