tisdag 2 september 2014

Lingströms smörgås och bleksellerigratäng



Jag satt och bläddrade i loppiskokböckerna och hittade två recept, som passade med kylskåpets ingredienser.

Lingströms smörgås är väl rätt så trevlig, men inte så väldigt nyskapande. Liknande sallader säljs i varenda tysk affär, men här vet man i alla fall vad som döljer sig i salladen, nämligen 150 g kokt skinka, 50 g majonnäs, 100 g crème fraîche, gräslök och pepparrot. Dessutom strör man över litet av de två sistnämnda ingredienserna. Stick ut rundlar ur två skivor formbröd per person och stek dem. Lägg salladen på den ena skivan och sedan den andra skivan ovanpå. Det räcker till 3 - 4 portioner.

Missade att fotografera bleksellerigratängen. Det brukar vara svårt att komma på något att göra med bladselleri innan resterna blir slaka, men det här var en bra idé. 

Skär sellerin i skivor och koka dem mjuka (Lingströms förslag är dock bara 3 - 4 minuter) i ett par deciliter grädde (jag tillsatte även litet fond och crème fraîche), blanda ner 2 äggulor och lägg över i portionsformar. Jag hade även i litet hackat färsk lök mot slutet och strödde till slut över riven parmesan. Gratinera under grill eller i het ugn. Bra även som ensamrätt istället för sallad till kvällsmaten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar