Det här ska tydligen vara Pain-de-Martins solrosbullar, men jag hittade dem inte på hans blogg, utan hos Ploetz, som har omarbetat receptet. Sedan bytte jag ut rågsurdegen mot vetesurdeg i denna adaption. Jag kanske inte är fullt så entusiastisk som Ploetz, för jag tycker de här bullarna är rätt tunga, men det är ett bra recept om man snabbt vill ha färska bullar till frukost.
275 g rågmjöl
115 g vetemjöl, troligen special på svenska
10 g surdeg
270 g rumsvarmt vatten
2 g jäst
20 g honung
8 g salt
100 g rostade solrosfrön
Rör ihop allting och låt degen jäsa 8 timmar i 20°. Gör en rulle på 25 cm och låt den jäsa en halvtimme i 24°, vilket kan vara litet lurigt om det har varit 20° i köket precis innan, men man kan sätta på ugnen och ha ugnsluckan öppen och låta bakduken hänga ner, så att värmen stiger upp under den, så kanske det fixar sig. Sedan sätter man ugnen på 250°, skär rullen i åtta bitar och lägger dem med snittytan uppåt på en plåt och bakar med ånga (ställ in en skål med kokande vatten eller spruta med blomspruta in i ugnen) först ett tag i 250°, sedan i 240° och till sist 230° sammanlagt 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar