torsdag 25 september 2014

Strudel med kål - Krautstrudel


Även om man mest tänker på korv och kött när det blir tal om Bayern och alptrakterna, så är det så att väldigt många traditionella maträtter är låg-budget-vegetariska, dels p g a fattigdom till långt in på 1900-talet och dels p g a många katolska fastedagar. Men även billig mat kan vara god och mättande, som t ex den här läckra strudeln. För ca 4 portioner:


250 g mjöl, helst speciellt strudelmjöl
salt
1 msk olja
1 ägg
6 msk varmt vatten eller kanske mer

Rör ihop ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg. Det kan behövas litet mer vatten för att få till smidigheten. Låt degen vila i rumstemperatur i plastfolie i 20 minuter eller mer. Det blir mer om man ska göra fyllningen först och låta den svalna, men det gör ingenting.

1 vitkålshuvud på 1 kg
smör, se nedan
salt, peppar
1/2 msk kummin eller mer
1,5 dl buljong
1 dl grädde
80 g riven ost av gruyèretypen
2 msk hackad persilja
2 msk ströbröd
1 äggula
1 msk mjölk

Strimla vitkålen fint och fräs den i ett par matskedar smör tills den börjar bli glasig. Tillsätt buljong och grädde och låt vitkålen puttra tills vätskan kokat in. Smaka av med salt och peppar. Låt kålen svalna. Blanda i ost och persilja.

Kavla ut degen på litet mjöl och dra sedan så mycket som det går inifrån och utåt över handryggen så den inte går sönder. Helst ska man kunna läsa en tidning igenom, så tunn ska den vara. Eftersom jag inte är proffs, nöjde jag mig med att kunna läsa rubriken på reklambroschyren som jag testade att lägga under. Lägg sedan degen på en handduk.

Pensla den med tre matskedar smält smör och strö över ströbröd. Lägg kålen en liten bit från nedersta kanten som en liten ås, men lämna yttersta kanterna fria. Vik in dessa och nedersta kanten. Stjälp nu strudeln med hjälp av handduken så den rullas ihop. Pensla översidan med smör. 

Så här långt kan den förberedas och ställas kallt på bakplåtspapper på en bricka. Eller sätt ugnen på 180°. Blanda ihop äggula och mjölk och pensla strudeln. Grädda den ca 40 minuter i ugn tills den får fin färg. Skär upp den i lagom stora bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar